www.hengelbouwer.nl

Custom hengelbouw voor een betaalbare prijs

Alleen het beste is goed genoeg!

Carbon wordt grotendeels geproduceerd in Japan. Een van de grootste leveranciers voor carbon voor hengelblanks is Toray. Ook mijn blanks zijn hiervan gemaakt. Maar ook bijvoorbeeld Harrison haalt zijn carbon hier. Koolstofvezels zijn er in veel verschillende soorten. Elke fabrikant, en dat zijn er veel, heeft zijn eigen manier om van het grondstof carbon een blank te draaien. Dus ondanks dat de grondstoffen vaak hetzelfde zijn, zijn blanks van verschillende fabrieken niet met elkaar te vergelijken. 

Met de grondstoffen zit het dus wel snor. En daarnaast kunnen we gelukkig zeggen dat er in rauw hengelbouwmateriaal bijna geen rotzooi meer wordt gemaakt. Hengels worden slecht opgebouwd en slecht uitgebalanceerd, maar met de rauwe materialen is vaak niets mis.

Om er zeker van de te zijn dat bij mij alleen de beste kwaliteit de deur uitgaat, wordt iedere blank getest voordat deze afgebouwd wordt. Ook bij de fabricage van blanks kan er immers wel eens een foutje gemaakt worden. Al is de foutmarge over het algemeen zeer klein. Ik kan in ieder geval mijn hand in het vuur steken voor het feit dat iedere hengel die ik bouw nooit zal breken, zolang deze wordt gebruikt waar hij voor bedoeld is!

Hoe bepaalt u de kwaliteit van een blank?

Het korte antwoord hierop is eigenlijk: niet! Vaak wordt Toray geassocieerd met hoge kwaliteit, maar feitelijk zegt het niet zo veel. Het is heel moeilijk om de kwaliteit van een blank uit te drukken in specs. Specs van een blank worden vaak uitgedrukt in IM6, IM8, IM10, etc. Medium modulair of high modulair, T700, T800, T1000 (T staat voor Toray) en 1K, 3K enz, enz.

De IM codes kunt u helemaal niks mee. Iedere blank fabrikant gebruikt die codes naar hartelust, maar in de meeste gevallen refereert het naar het aantal ton. Bijv 24T = IM6, 36T = IM8 en 40T = IM10. Dit kan iets zeggen over de kracht maar dat hoeft niet perse. Het zegt in ieder geval iets over de stijfheid. Hoe hoger de T,  hoe stijver het carbon. En hoe minder rek er in het carbon zit. Dus wat is vezelmodulus? Modulus is in feite "rekbaarheid". Het is anders dan kracht, maar kan gemakkelijk worden verward. Als je een composiet maakt met vezels met een hoge modulus, maak je een stijve buis of staaf. Vaak kun je daaruit afleiden hoe de taper van de blank is. Minder stijf krijg je wat tragere actie en wat stijver carbon geeft een snellere actie. De Taurus blanks zijn IM10 high modulus carbon. Er zijn dus veel vezels gebruikt en het is vrij stijf carbon. Veel mensen leiden er uit af dat het hoge kwaliteit is, maar helaas kunnen we dat niet perse hieruit opmaken. Hoge modulus, hoewel vaak duurder, heeft in sommige toepassingen minder de voorkeur dan een goedkopere vezel.

Laat u niet misleiden, maar probeer het gewoon zelf!

Het is een beetje een vaag verhaal. Misschien heb ik zelfs wel meer vragen opgeroepen dan beantwoord. Het is ook zinloos voor de visser, omdat het beeld zo vaak verward wordt door de beweringen van de bedrijven die hengels bouwen. Samengevat kan ik dus zeggen dat er niet 1 beste vezel is voor carbon blanks, of 1 beste specificatie waarop een blank gebouwd moet worden. Het heeft ook geen zin om maar 1 vezel in een blank te gebruiken. Als bedrijven beweren dat ze een bepaalde vezel gebruiken, zoals 50 ton, bedoelen ze over het algemeen dat de blank daar iets van bevat, maar niet noodzakelijkerwijs overal. En tot slot raad ik u aan om alle beweringen over goede of slechte blanks te negeren, een hengel op te pakken en te beoordelen op wat je denkt en wat je voelt. Is het goed uitgebalanceerd, werpt het goed, is het goed gemaakt enz, enz.

Wat is het verschil tussen 1K en 3K?

Gewoven carbon is eigenlijk een composiet met carbon vezels die in verschillende richtingen zijn gelegd. Dit om een bepaalde eigenschap te krijgen in een blank, bijvoorbeeld voor het mooie of voor extra sterkte. De K staat voor duizend en geeft het aantal koolstofdraden per bundel aan. 1K betekent 1000 vezels per draairichting. En 3K, u raadt het al, 3000 vezels. Daarom zijn bij 3K de blokken meestal groter. De daadwerkelijke grootte van de blokken is afhankelijk van de grote van de vezels.

Garantie

Mijn hoogste doel is het afleveren van kwaliteitswerk aan tevreden klanten. Mijn enigste wens is dat u lang kunt genieten van uw handgebouwde hengel en maximaal plezier beleeft aan uw visserij. Ik ben geen bedrijf, sta niet ingeschreven bij de KvK en val dus niet onder de Europese verplichtstelling voor garantie. Zo, nu het zakelijke geneuzel achter de rug is, de praktijk. Heb ik een fout gemaakt? Kom gerust langs en ik los het kosteloos voor u op!

Als u het begin van deze pagina al hebt gelezen, weet u dat iedere hengel die ik bouw nooit zal breken, zolang deze wordt gebruikt waar hij voor bedoeld is! Breekt uw hengel toch? Dan is er iets mee gebeurd. Misschien heeft u hem een keer laten vallen of is er onverhoopt iets mis gegaan tijdens het transport. Heel vervelend, maar kan gebeuren. Is uw hengel gebroken? Kom gerust langs! Misschien kan ik (een deel van) de materialen hergebruiken en voor een verlaagde prijs uw hengel vervangen!